Filmportret Magda van der Ende deel 2

Wout Boekeloo in gesprek met Magda van der Ende over de Kabbala en haar boek ‘Zeg me, wie ben je…’
© 2022 www.woutboekeloo.nl

Wie zijn ze toch, die Bijbelse vrouwen? Ze worden meestal benoemd als ‘vrouw-van’. Maar is er niet meer te vinden?
Magda van der Ende ging op zoek naar de betekenis van een tiental Bijbelse vrouwen. Verhalen over Bijbelse vrouwen worden in haar boek ‘Zeg me, wie ben je’ beschreven en geduid als archetypen van de psyche. Zo komt de gelaagdheid van de verhalen in zicht. Magda gaat kort in op de essentie van verschillende vrouwen en vertelt een enkel verhaal. Wie weet wordt de Esther, Sarah of Rebekka in de toehoorder aangeraakt.
Magda van der Ende geeft les in kabbala, dat werkt met de levensboom als drager voor overdracht van kennis en wijsheid. Kabbala, ‘het ontvangen’, verwijst naar de joodse en tegelijkertijd universele mystieke traditie.

Magda van der Ende (1947) studeerde theologie in Utrecht en Cluj/Kolozsvár (Roemenië). Sinds eind jaren tachtig houdt ze zich intensief met kabbala bezig. Haar inspiratie daartoe waren de Chassidische vertellingen van Martin Buber. Ze woont en geeft les in De Expeditie in Amersfoort en daarbuiten op aanvraag. Ze tuiniert graag.

Het boek ‘Zeg me, wie ben je…’ is voor € 23,50 verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via magdavanderende@antenna.nl